Storytelling is al jaren geen rage meer. Storytelling lijkt een beetje in de vergetelheid te geraken. Niet bij de influencers, die weten wat de kracht van een verhaal is, maar meer door bedrijven die vergeten een echte story rondom hun merk te bouwen. Want verhalen, bouwen vertrouwen op en vertrouwen in je aanbod of je merk is hetgeen wat je klant overtuigd om bij je te kopen.

Maar hoe werkt storytelling nou in het menselijke brein

Ik ben van mening dat als je iets goeds wil doen, dat je lagen dieper moet gaan om te begrijpen, wat de techniek nou zo krachtig maakt. In marketingstrategie zit vaak ook een psychologie achter, zo ook storytelling. Wat storytelling nou zo krachtig maakt, ga ik je natuurlijk vertellen. Tijdens mijn onderzoek over het ontstaan van storytelling, kwam ik terecht op een test van een universitaire hoofddocent aan Princeton universiteit, Psychology, Dr. Uri Hasson, Ph.D. He

Hij heeft namelijk bewezen, dat de hersenen van een persoon die naar een verhaal luistert, feitelijk synchroon loopt met de hersenen van de persoon die een verhaal vertelt, deze gebeurtenis noemen we een neurale koppeling.

Het is fascinerend

Er gebeurt iets fascinerends als we naar een verhaal luisteren. Niet alleen onze taalverwerking gebieden worden geactiveerd, maar een groot aantal andere gebieden in onze hersenen worden ook geactiveerd. In feite activeren gebeurtenissen in het verhaal dezelfde delen van de hersenen die zouden worden geactiveerd als de gebeurtenissen in werkelijkheid zouden plaatsvinden.

Het lijkt erop dat dezelfde neurale netwerken worden geactiveerd, of we nu een gebeurtenis in een verhaal of in werkelijkheid meemaken! Meestal worden zes of meer neurale paden opgewonden en geactiveerd wanneer we een gedenkwaardig verhaal vertellen en ernaar luisteren. Deze verhoogde hersenactiviteit verhoogt onze retentie van informatie met 7 keer!

Als je een verhaal vertelt, is de kans veel groter dat je in de hoofden van je klanten blijft hangen. Het is daarom niet zo gek, dat je bedrijf een stijging van het resultaat kan zien. Dit gebeurt wel alleen als je een goed verhaal vertelt. Je moet een verhaal vertellen dat de juiste eigenschappen heeft: eigenschappen die een succesvolle neurale koppeling produceren, plus eigenschappen die integriteit bevorderende eigenschappen vertonen. Don’t fake it until you make it dus. Ben en blijf authentiek. Wat je klant prikt hier zo doorheen. 

Hoe creëer je een merkverhaal dat vertrouwen opbouwt? zie blog: De kracht van Storytelling. Een merkverhaal of een brand story  is dus geen marketingmateriaal, ook zijn het geen advertenties of slechts verkooppraatjes.  Saaie verhalen zullen geen lezers aantrekken en behouden, maar verhalen boordevol persoonlijkheid wel. Ondanks dat storytelling geen rage meer is, zal het altijd een belangrijk onderdeel van je marketingstrategie moeten zijn. Als je groei wil realiseren met je bedrijf. 

Published On: augustus 28th, 2022 / Categories: Niet gecategoriseerd /

Groei tips, inzichten, succesformules en handige tools.

Zorg dat jij wekelijks met groei bezig bent.

Meld je aan, lees en implementeer zelf de succesvolle tactieken.

Dank je wel voor het invullen van dit formulier, we hebben het in goede orde ontvangen. Nu sta je op de lijst om regelmatig tips en kennis te ontvangen.
Oeps...het ging mis met het verzenden van het formulier. Probeer het aub nog eens.